Politikai Diskurzuselméleti Kutatócsoport
 • 2006. december 15-én a Magyar Politikatudományi Táraság éves közgyűlésén Szabó Márton átvette a Bibó István díjat. A szakmai életmű díjat a Magyar Politikatudományi Társaság elnöksége és a Bibó István Demokrácia Alapítvány kuratóriuma adományozza. Az indoklás szerint Szabó Márton a díjat "a politikatudományban kifejtett kimagasló tevékenységéért" kapta, különös tekintettel a diszkurzív politológia terén végzett iskolateremtő tevékenységéért. A díj átvétele után Szabó Márton, a szokásoknak megfelelően, előadást tartott. Előadásának címe "Ellenfél és ellenség a politikában". További információ a Politikatudományi Társaság honlapján: www.mptt.hu
 • 2006. december 15-én a Magyar Politikatudományi Táraság éves közgyűlésén, amely egyben tisztújító közgyűlés is volt, a társaság jelenlévő tagjai Szabó Mártont harmadszor is az Elnökség tagjává választották.
 • 2006. november 17-én Szabó Márton előadást tartott az MTA székházában rendezett "A tudomány önmagáról" című konferencián. A konferenciát az "Egyesület a Felsőoktatásért és Kutatásért" civil szervezett rendezte. Szabó Márton előadásának címe: "Minőség és értékelés a társadalomtudományokban"
 • 2006. október 13-án Glózer Rita, a PDK tagja, megvédte PhD disszertációját a Pécsi Tudományegyetemen. Disszertációjának címe: "A civil társadalomtól a nonprofit szektorig. Diskurzus a civil társadalomról Magyarországon a rendszerváltozás utáni évtizedekben" A doktori dolgozat egyik opponense Szabó Márton volt.
 • 2006. szeptember 4-én a Magyar Politikatudományi Táraság elnöksége a társaság 2007 évi Vándorgyűlése szakmai igazgatói teendőinek ellátásával Szabó Mártont bízta meg, a szakmai titkári teendőkkel pedig Szűcs Zoltán Gábor. A konferencia témája: "Politikai identitás - politikai tudás", és a vándorgyűlés 2007. június 22-23-án lesz Pécsett. További információk: www.mptt.hu
 • 2006. augusztus 31. és szeptember 2. között került sor a Collegium Budapestben az On Politics: Rhetoric, Discourse and Concepts: A seminar with Finnish and Hungarian political scientists, historians and students című konferenciára, a PDK számos tagjának (Szabó Márton, Lóránd Zsófia, Kaposi Dávid, Gyulai Attila, Pál Gábor, Téglás János Vencel, Szűcs Zoltán Gábor) részvételével.
 • 2006. július 12. és 16. között Barcelonában rendezték meg a Nemzetközi Politikai Pszichológiai Társaság (ISPP) 29. éves találkozóját, amelyen Kaposi Dávid "The discursive construction of nationalism - the case of Hannah Arendt and Gershom Scholem" címen tartott előadást. A szervezet honlapja: http://ispp.org/
 • 2006. június 29-30-án került sor Norwichban, a University of East Anglia szervezésében a Critical Approaches to Discourse Analysis Across Disciplines című konferenciára, amelyen Kaposi Dávid "From Ahabath to Love - the politics of "re-presentation" in the Arendt-Scholem exchange" címen tartott előadást. A konferencia honlapja: http://discourse.uea.ac.uk/
 • 2006. június 23-24-én zajlott a Magyar Politikatudományi Társaság XII. Vándorgyűlése, Noszvajon. A szervezésben szakmai igazgató vett részt Szabó Márton, aki egyúttal a záróelőadást is tartotta, míg a Műhely tagjai közül többen előadóként is jelen voltak (Boda Zsolt, Glózer Rita, Gyulai Attila, Pál Gábor, Szűcs Zoltán Gábor, Téglás János Vencel). A Vándorgyűlés honlapja: http://polvgy2006.ektf.hu
 • 2006. június Gyulai Attila és Horváth Szilvia az ELTE ÁJK Politikatudományi Doktori Iskolájának tagja lesz.
 • 2006. május 9-23. között alkalommal került sor a Műhely keretei között megtartott Kari Palonen-minikurzusra, amelyet Szűcs Zoltán Gábor vezetett.
 • 2006. április 27-28-án Berlinben került sor a Finnland-Institut szervezésében egy konferenciára, amely The Finnish parliamentary and electoral reform of 1906 in the contemporary international context címet viselte. Az előadók között szerepelt Emilia Palonen és Szűcs Zoltán Gábor is. Az esemény programja megtalálható a http://www.uta.fi/vakava/Berlin.htm oldalon.
 • 2006. február 21-március 7. között Emilia Palone angol nyelvű minikurzust tartott Chantal Mouffe legújabb könyvéről.
 • 2005. november 8-29 között angol nyelvű minikurzusra került sor, Ernesto Laclau diskurzuselméletéről, Emilia Palonen vezetésével.
 • 2005. október 14-én a Politikai Diskurzuselméleti Kutatócsoport szervezésében egy egésznapos tudományos konferencia került megrendezésre "FIDESZVALÓSÁG Diszkurzív politikatudományi megközelítések" címmel a Magyar Tudományos Akadémia budapesti vári központjában. A konferencián a Diszkurzív Műhely tagjai tartottak előadást: Cseri Bogáta, Draskovich Zita, Emilia Palonen, G. Fodor Gábor, Gyulai Attila, Horváth Szilvia, Kaposi Dávid, Lóránd Zsófia, Pál Gábor és Téglás János. A Jyväskylä Egyetemen tanulmányokat folytató Szűcs Zoltán Gábor internetes hangkapcsolat révén vett részt a konferencia munkájában és tartott előadást. Az előadók a hosszabb ideje folyó, és az OTKA által is támogatott "Fideszkutatás" eredményeiről számoltak be előadásaikban a mintegy 40-50 érdeklődő előtt. A konferenciához kapcsolódó tanulmányok önálló kötetben jelennek meg a L'Harmattan Kiadónál 2006 év elején a "posztmodern politológiák" sorozatban. A konferencia programja az archivumban elolvasható.
 • 2005. szeptember 8. és 11. között Budapesten került sor a European Consortium for Political Research általános konferenciájára, amelyen a Műhely két tagja, Emilia Palonen és Szűcs Zoltán Gábor panelvezetőként, illetve előadóként részt vettek. A konferencia honlapja: http://www.essex.ac.uk/ecpr/events/generalconference/budapest/index.aspx 
 • 2005. június 24-25. között tartották a Magyar Politikatudományi Társaság XI. Vándorgyűlését Siófokon. A konferencián a Műhely két akkori tagja, G. Fodor Gábor és Szűcs Zoltán Gábor is részt vett, Boda Zsolt pedig megkapta az év legjobb publikációjáért járó Kolnai-díjat. A Vándorgyűlés programja: http://www.mptt.hu/programok.html 
 • 2005. május 25-én Szabó Márton nyitóelőadást tartott "A politika műfajai a régi magyar irodalomban" című tudományos konferencián Gyulán. A konferenciát az MTA Irodalomtudományi Intézetének Reneszánsz Osztálya és az egyetemek régi magyar irodalmi tanszékei rendezték. Előadásának címe: "Politikatudomány és diskurzuselemzés" volt.
  Az előadás szövege elolvasható a konferencia honlapján.:
  http://www.iti.mta.hu/gyula-program.html
 • 2005. április 27-én Szabó Márton, Szűcs Zoltán Gábor és Pál Gábor a Debreceni Egyetem Politikatudományi Tanszékének vendégei voltak; a "Bemutatkozik a Politikai Diskurzuselméleti Kutatócsoport" címmmel meghírdetett találkozón vettek részt, és beszélgettek a tanszék tanáraival, diákjaival.
 • 2005. március 14-én a L'Harmattan Kiadó gondozásában, a "Posztmodern politológiák" sorozat legújabb köteteként megjelent Murray Edelman A politika szimbolikus valósága című könyve.
 • Az OTKA Politikatudományi Zsűrije és Társadalomtudományi Kollégiuma jóváhagyta Szabó Márton kutatásvezető pályázatát. A pályázat címe: A politikai párt diszkurzív valósága - a Fidesz-MPSZ elemzése. A kutatás 2005. február 1-jén indul és 2006. december 31-ig tart.
 • 2005. január 28-án Szűcs Zoltán Gábor, a Diskurzuselméleti Szakosztály megválasztott elnöke a társaság alapszabálya értelmében tagja lett a Politikatudományi Társaság elnökségének. Ilyen minőségében egyben a társaság egyik alelnöke is.
 • 2005. január 25-én a Politikai Diskurzuselméleti Kutatócsoport tagjai megalakították a Magyar Politikatudományi Társaság Diskurzuselméleti Szakosztályát. Elnökévé Szűcs Zoltán Gábort, alelnökévé Pál Gábort, titkárává Draskovich Zitát választották.A társaság elnöksége január 28-i ülésén fogadta be az új szakosztályt, amely minden további érdeklődőt szeretettel lát tagjai között s a rendezvényein.
 • 2005. január 1-i hatállyal Bayer József akadémikus, az MTA Politikai Tudományok Intézetének igazgatója megalapította az MTA PTI Politikai Diskurzuselméleti Kutatócsoportját. Az intézet angol neve Centre for Political Discourse Studies. A központ vezetésével Szabó Mártont bízta meg.
  Az alapító levél az Archívumban olvasható.